Αντισηψία

Νοέ 3, 2023 | ενημέρωση

αντισηπτικά είναι ουσίες που καταστρέφουν διάφορους μικροορ­γανισμούς και χρησιμοποιούνται για τη μείωση ή πλήρη απομάκρυνση των μικροβίων που βρίσκονται στο δέρμα και στις πληγές.
Από τις αλκοόλες, το πιο συχνό αντισηπτικό του δέρματος είναι το οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη). Χρησιμοποιείται για επάλειψη του δέρματος και για την απομάκρυνση των μικροβίων από τα χέρια.
Η αιθυλική αλκοόλη είναι δραστική όταν είναι υδατικό διάλυμα, καθόσον καταστρέφει την μεμβρά­νη των μικροβίων με τη μετουσίωση (αλλαγή) των πρωτεϊνών η οποία δεν επιτυγχάνεται απουσία νερού.
Καταστρέφει τα βακτήρια, το μυκοβακτηρίδιο φυματίωσης και τους μύκητες. Είναι επίσης δρα­στική στους ελυτροφόρους ιούς (π.χ. ιούς της γρίπης, ιούς παραγρίπης, ιό αναπνευστικού συγκυτίου, ιό του απλού έρπητα, ιό hiv). Έχει μικρή δράση στους μη ελυτροφόρους ιούς (π.χ. ιό της ηπατίτι­δας Α και Β, εντεροϊούς, ροταϊό, αδενοϊούς, νοροϊούς, ρινοϊούς) και στα πρωτόζωα.
Όταν η αιθυλική αλκοόλη αφήνεται να δράσει για 1 λεπτό, έχει αποδειχθεί ο πιο απο­τελεσματικός τρόπος αντισηψίας των χεριών. Ωστόσο και 15 δευτερόλεπτα εί­ναι αρκετά για να καταστραφούν πολλά μικρόβια από το δέρμα και τα χέρια.